Kezemben a beutaló, hogyan tovább?

Mit tagadjam, abba a korba léptem, hogy már meg sem lepett, mikor a változó kor minden tünetét észrevettem magamon. Sokkal jobban megdöbbentett, amikor az orvosom által elrendelt hormonvizsgálatok kimutatták, korántsem léptem még a klimaxos nők körébe, csupán pajzsmirigy-alulműködésem van.

Ezért a háziorvosom nyaki ultrahangra küldött. A képekkel és számomra érthetetlen latin szavakkal teletűzdelt szakvéleményt minden magyarázat nélkül a kezembe nyomták. Bárhogyan is forgattam, fogalmam sem volt, hogy mit is állapítottak meg rólam, egészségesnek találtak-e, vagy éppen kezdhetem írni a végrendeletemet. Visszamentem hát a háziorvosomhoz, aki kedvesen közölte, hogy nincs nagy baj, de a képek alapján valóban érdemes további vizsgálatokat végezni e téren, erre viszont neki már nincsen felhatalmazása, így hát keressek magamnak egy endokrinológust.

Tanácstalan voltam, és ő sem tudott túl sok jóval kecsegtetni, de adott egy beutalót abba a kórházba, ahova területileg tartozunk. Két hétig minden nap próbáltam időpontot egyeztetni a kiválasztott orvoshoz, de mindhiába. Még olyan eset is előfordult, hogy a telefonközpont nem az orvossal, hanem egy másik betelefonáló érdeklődővel kapcsolt össze. Végül sikerült bejelentkeznem és meg is állapították a megfelelő kezelést, megkaptam a szakvéleményt, lelkemre kötve, hogy azt jól őrizzem meg, mert mikor a gyógyszeres kúra lejártával újabb vérvizsgálatot kell elrendelni, mindenképpen be kell mutatnom a háziorvosomnak, hogy tudja, miért is kell laborvizsgálatot kérnie.

Az EESZT segítségével a háziorvos a beutalóval együtt elektronikusan kiválaszthatja azt az ellátó intézményt, ahol van szabad kapacitás az adott rendelésen, le is foglalhatja a megfelelő időpontot. Nem kell az összes korábbi leletetünket magunkkal vinni. Az ott megszületett szakvéleményt, akár azonnal megtekintheti a háziorvos, illetve bármikor lekérdezheti, amikor szükséges az ellátásunkhoz. Így a kezelésünk is gyorsabb lesz, megkímélve minket a rengeteg utánajárástól, amivel megpróbáljuk érvényesíteni a beutalónkat.

Sz. Katalin, 51 éves

Mosolyt kérek, felvétel készül!

Akár így is felfoghatnánk a sokszor újra és újra megismételt röntgenleletek elkészítését, de a helyzet kevésbé tűnik vidámnak, ha belegondolunk, mennyi időbe és pénzbe kerül mindez.

Idén csak egy-két nap volt a télből, ami igazán nagy kihívást jelentett a sürgősségi ellátás szempontjából. De az ónos eső minden alkalommal komoly nehézségeket okoz, úgy a közlekedésben, mint a betegellátásban. Talán nem is kellene egyetlen esetet kiemelnem, hiszen a következő történet számtalanszor fordul elő, különösen a téli időszakban.

Esetünk főhőse is azért került be hozzánk, mert elesett az utcán és nem tudott talpra állni. Először a területileg illetékes kórházba szállította a mentő, ahol azonban nem volt traumatológiai osztály. Megvizsgálták, s mivel csonttörésre gyanakodtak, elkészítették a szükségesnek ítélt röntgenfelvételeket, majd a beteget továbbküldték hozzánk. A mentőtiszt hozta a beteg frissen készült képeit egy cd-n. De bárhogyan is próbálkoztunk, nem sikerült megnyitnunk a dokumentumot. Segítségül hívtuk az intézményi informatikust, de ő hamarosan közölte, hogy felesleges kísérleteznünk, ezt a mi rendszerünk biztosan nem fogja megnyitni. Így hát nem maradt más megoldás, mint újra elkészíteni a röntgenfelvételeket, hogy meg tudjuk állapítani, milyen kezelésre van szüksége a betegnek. Végül meg kellett műtenünk az illetőt, de sokkal előbb sor kerülhetett volna rá, ha időben látjuk a leleteit.

Az EESZT segítségével azonnal elérhető lesz eredeti felbontásban a korábban bármelyik egészségügyi ellátó intézményben, bármilyen képalkotó eljárással készült lelet. Így a beteg korábban, ismételt vizsgálatok nélkül juthat ellátáshoz.

Dr. L. Gábor, Budapest, orvos

Minden lelet kincset ér

Nem számít egyedi esetnek az a történet, ami egy vidéki idős emberrel esett meg. Hosszas gyógyszerezés után sem rendeződött a vérnyomása, így egy budapesti kórházba utalták be, ahol azon a napon, amikorra az otthoni kezelőorvosa lebeszélte a vizsgálatot, nem is rendelt az a doktor, akihez mennie kellett.

Következő alkalommal már több napra rendelték be, és temérdek vizsgálat után megkatéterezték a szívét. Zárójelentésével térhetett haza pár nap után a kórházból, amiben ajánlásokat fogalmaztak meg a háziorvos számára, milyen gyógyszerekkel érdemes kezelni a beteget. Az idős ember el is ment a kezelőorvosához, aki először a megjelölt készítményekkel próbálkozott, ám látva ennek eredménytelenségét, más gyógyszerek felírása mellett döntött.

Ám azok sem hozták meg a várt eredményt, s mikor a rosszullétek egyre csak fokozódtak, az idős ember azzal szembesült, hogy a kezelőorvosát helyettesítő háziorvos tanácstalanul áll, mivel nem látja a kollegája számítógépes rendszerébe bevitt kórelőzményeket, így az ügyeletre irányította az idős embert. Ám a válasz ott is ugyanaz volt. Tekintve, hogy a bácsi csak a kórházi zárójelentést tudta magával vinni, az ügyeletes orvos türelemre intette a beteget, majd beutalta további vizsgálatokra a megyei kórházba, hiába mondta az idős ember, hogy ezt a vizsgálatot elvégezték rajta Budapesten a beavatkozás előtt, ennek leleteit sajnos nem kapta meg. Talán nem is szükséges folytatni ezt a történetet, hogy átérezzük a helyzetet.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) bevezetésével leleteink bármikor elérhetővé válnak a kezelőorvosaink számára, így nem kell újra és újra megismételni a vizsgálatokat, hogy az éppen minket gyógyító kezelőorvos is tisztában lehessen az állapotunkkal. Nem kell mappákban őrizgetni az összes leletünket, hogy a vizsgálatok első 5-10 percét orvosunk a papírok időrendbe helyezésével és olvasgatásával legyen kénytelen eltölteni.

M. Zsolt, 83 éves

A kevés információ veszélyes lehet

Orvosként az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, amikor a helyes terápia meghatározásához nyomozni is kell. Sok veszélyt rejt magában, ha a kezelőorvos nem ismerheti a kórelőzményeket, és a helyzetet még fokozza, hogy legtöbbször, maga a beteg sem tudja, mi is történt vele.

Többször előfordul, hogy valakit az utolsó pillanatban szállítanak kórházba. A kezelés akkor jelenti a legnagyobb kihívást, ha szinte semmiféle információ nem áll rendelkezésünkre a kórelőzményekről. Ilyen eset volt az is, amikor egy idős férfit hoztak be a sürgősségire. Bár iratai voltak, így pontosan ismertük a személyazonosságát, de fogalma sem volt arról, milyen betegségei voltak korábban, hogy mivel kezelték őt mostanában és sajnos semmilyen orvosi dokumentáció nem volt nála. Állapotából adódóan a belgyógyászati osztályon helyeztük el, megkezdtük a kivizsgálását és a kezelését is. Egy hét elteltével, alapos nyomozás után derült ki, hogy a beteget 2 héttel az előtt, hogy felvettük volna, egy másik kórházban kezdték el kezelni aktív tuberkulózissal (TBC).

Az EESZT használatával pillanatok alatt kiderülhetett volna, hogy az illető súlyosan fertőző beteg, akit így még véletlenül sem fektettek volna be egy belgyógyászati osztályra, és ezzel nem veszélyeztettek volna más betegeket. Arra is hamar fény derült volna, hogy a számára felírt gyógyszereket nem váltotta ki, és ez az oka, hogy az állapota rosszabbodott.

Dr. A. Péter, Budapest, orvos