Adatvédelem

Az oldal működésével és a portálon népszerűsített Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér modulszolgáltatásainak működésével kapcsolatos adatvédelmi tájékoztatást biztosító felületre érkezett.

 

Az alábbi linkekre kattintva megtekintheti Adatkezelési és Sütikezelési tájékoztatónkat:

 

EESZT Lakossági Adatkezelési tájékoztató 

EESZT Ágazati Adatkezelési tájékoztató 

 

EESZT Sütikezelési tájékoztató 

 

Koronavírus elleni oltás időpontfoglalással kapcsolatos tájékoztató 

 

 

 

EESZT Covid Control alkalmazás - Adatvédelmi tájékoztató

Hatályos 2021.06.28-tól visszavonásig.

Bevezetés

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján a koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: Védettségi igazolvány), illetve applikáció (a továbbiakban: EESZT alkalmazás).

A Védettségi igazolványon a jogszabályban meghatározott információk QR kód formájában is megjelennek, leolvashatók, az EESZT alkalmazás pedig szintén QR kóddal ellátott módon igazolja az érintett oltottságát (magyar oltási igazolvány).

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2021/953 rendelete (2021. június 14.) a Covid19-világjárvány idején a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid19-oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szól. Annak érdekében, hogy biztosítani lehessen az uniós digitális Covid-igazolványt alkotó igazolványok interoperabilitását és az ahhoz történő egyenlő hozzáférést minden érintett számára, Magyarországon az uniós digitális Covid-igazolvány digitális és papíralapú formában is elérhető, mindkét esetben QR kóddal ellátva. Digitális formában az EESZT alkalmazásban kerül sor a Covid19 elleni Uniós oltási igazolványra, az Uniós tesztigazolványra és az Uniós gyógyultsági igazolványra vonatkozó adatok megjelenítésére.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKFŐ vagy Szolgáltató) mobil alkalmazást (a továbbiakban: Alkalmazás vagy EESZT Covid Control alkalmazás) biztosít a fent említett QR kódok leolvasására, amely által a koronavírus (Covid19 vírus) elleni védettségi igazolások tartalma hitelesen ellenőrizhető.

 

Az Alkalmazásról

Az Alkalmazás letöltéséhez internetkapcsolat szükséges. Az Alkalmazás telepítése érdekében az Alkalmazást használó személynek (a továbbiakban: Felhasználó) nem szükséges rögzítenie egyetlen személyes adatát sem, az Alkalmazás használata regisztrációhoz nem kötött.

Az Alkalmazás a fent említett igazolásokon található QR kód beolvasása által Felhasználó részére hiteles ellenőrzés céljából megjeleníti az adott igazoláshoz tartozó, hazai valamint európai uniós jogszabályban meghatározott adatokat.

 

A lekérdezés menete

A Covid19 elleni védettség adatainak ellenőrzése (a továbbiakban: lekérdezés) a QR kód beolvasásával indul a Beolvasás gombra kattintva.

A beolvasáshoz mobilkészüléke kamerájához való hozzáférés engedélyezése szükséges, a kamera elérésének engedélyezésével olvashatja be a koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas QR kódot. Mobilkészüléke kamerájához való hozzáférés engedélyezése esetén fénykép nem készül, a kamera képe nem kerül tárolásra, csupán a QR kód beolvasására ad lehetőséget.

A kamerához való hozzáférés engedélyezése esetén tehát a Szolgáltató nem kezel személyes adatot.

A QR kód önmagában nem tartalmaz személyes adatokat, csupán egy képzett kulcsként funkcionál. A beolvasás során a QR kód ellenőrzésre kerül, és ha az ténylegesen egy létező védettségi igazoláshoz tartozó QR kód, úgy az Alkalmazás beépített böngészőben megjeleníti a QR kódban tárolt hivatkozást. A hivatkozás egy erre dedikált oldalt jelenít meg, és itt történik az adatok ellenőrzése, érvényességének vizsgálata.

A lekérdezéshez csak akkor szükséges internetkapcsolat, ha az Alkalmazás által használt ellenőrző kulcsok 24 óránál régebben lettek frissítve. A frissítés elmaradása esetén az Alkalmazás nem tudja garantálni, hogy az EU-s szabvány szerinti QR kódok érvényességét megfelelően jeleníti meg. Frissíteni a készülék internethez történő csatlakoztatásával automatikusan vagy annak sikertelensége esetén a Frissítés gomb lenyomásával lehetséges.

 

Adattárolás, adatkezelés

Az Alkalmazás sem a lekérdezésekről, sem azok eredményéről nem tárol és nem továbbít adatot, adatkezelés nem valósul meg.

A kamerához való hozzáférés engedélyezése esetén a fentiek alapján szintén nem valósul meg adatkezelés.