e-Kórtörténet (EHR)

Az e-kórtörténet lehetővé teszi az egyes ellátási események kapcsán keletkező egészségügyi dokumentumok központi tárolását és visszakeresését. Az esettörténet csak az ellátási dokumentációkat tárolja, az ellátás során keletkezett egyéb dokumentáció tárolása az EESZT más moduljaiban történik.

Kétféle módon helyezhető el dokumentum az e-kórtörténetben:
 
  • Fizikailag tárolt (belső) dokumentum, amiket az EESZT e-kórtörténet modulja tárol.
  • Hivatkozás formájában tárolt (külső) dokumentum, amelyeket az EESZT más moduljai tárolnak. A beutalók tárolási helye az e-beutaló modul, a receptek tárolási helye az e-recept modul, a képi diagnosztikák tárolási helye a digitális képtovábbítási és távkonzílium rendszer (DKTK modul).
Az e-kórtörténeti dokumentumok hierarchikus rendszerben tárolódnak és abban kereshetők. A páciens azonosítására szolgál a TAJ szám, mint egyedi azonosító. Az e-kórtörténet saját, országosan egyedi, belső azonosítót rendel minden pácienshez. Az eset azonosítására szolgál az esetszám, a dokumentum azonosítására pedig a dokumentumazonosító, amelyet a beküldő rendszer ad át az e-kórtörténet modulnak – a beküldő rendszerben egyedi –, valamint az e-kórtörténet saját, országosan egyedi, belső azonosítót rendel minden esethez.
 
Jelenleg a törvény elrendeli, hogy a különböző ellátási események (fekvő- és járóbeteg szakellátás, házi- és fogorvosi ellátás, CT- és MR vizsgálat)  megkezdéséről és befejezéséről az ellátó intézménynek jelentést kell küldenie az EESZT felé. Az események rögzítése megadja egy-egy beteg életútját az egészségügyi ellátó rendszerben a törvény által megfogalmazott történések esetében.
 
A Lakossági portálon mindenki megtalálhatja majd a saját ellátási eseményeinek listáját az eseménykatalógusban, és megtekintheti az ellátások során keletkezett e-kórtörténeti dokumentumait az esettörténet menüpont alatt.