e-Profil

Az e-profil modul biztosítja, hogy nyilván lehessen tartani a páciensekre legjellemzőbb egészségügyi összefoglaló adatokat, egészségügyi profiljukat (Health Characteristic). Az itt tárolt adatok – az EESZT több moduljával ellentétben – nem a páciensek egészségügyi eseményeinek adatai, hanem a páciensre magára jellemző egészségügyi összefoglaló.

Tartalmukat tekintve a bejegyzések két fő követelménynek kell megfeleljenek:
 
  • A páciens élete során felmerült olyan egészségügyi eseményekről, betegségekről, orvosi beavatkozásokról stb. kell információkat tartalmazzon, amelyek hosszú ideig befolyásolják egészségügyi állapotát, az esetlegesen szükségessé váló kezeléseket.
  • Minden olyan egészségügyi (és az egészségügyi ellátást befolyásoló) információt kell tartalmazzon a szükséges időtartamig, ami fontos lehet az egészségügyi ellátás során.
A bejegyzések egy, a rögzített szerkezetnek megfelelő egységes, konszolidált formában tartalmazzák és jelenítik meg azokat az információkat, amelyek fontosak az egészségügyi ellátás során.
 
A bejegyzések megtekintésének esetei is két főbb kategóriába sorolható:
 
  • Sürgősségi ellátás során a legfőbb egészségügyi információk gyorsan és összefoglalva érhetők el.
  • Egyéb ellátás során azon információk, amelyek befolyásolják az ellátást, egységes formában állnak rendelkezésre.
Az adattár, mint szolgáltatás kettős célt szolgál ki. Egyrészt lehetővé teszi, hogy sürgősségi esetben az aktuális ellátás tekintetében kiemelt jelentőségű egészségügyi jellemzők hatékonyan rendelékezésre álljanak az ellátó személyzet számára. Másrészt bármilyen más ellátás során is konszolidált módon teszi áttekinthetővé azokat az egészségügyi adatokat, amelyek hosszú távon érvényesek, illetve változásuk nyomon követése kiemelt jelentőséggel bír.
 
Az e-profilban kezelt adatok jellemzően nem, vagy ritkán változnak, és az ellátott egészségi állapotára hosszú távon jellemzőek. Ezekben az adatcsoportok tartozik például az allergiák, gyógyszerérzékenységek, implantátumok, krónikus betegségek, gondozásban történő részvétel, megállapított betegségek, elváltozások, aktuális gyógyszerezés adatai.

Az e-profilba a kezelőorvos és háziorvos vihet fel adatokat. Azonban az ellátott, az önrendelkezés keretében rendelkezhet ennek megtiltásról. Beállíthat teljes tiltást az e-profiljára, így sem adatokat bevinni, sem lekérdezni nem lehetséges. Megtilthatja új adat beküldését, ez esetben a korábban felvitt adatok lekérdezhetőek lesznek, vagy visszaállíthatja az alapértelmezést, miszerint a beküldés és lekérdezés is engedélyezett.