EESZT Oktatások

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használatát Magyarországon törvény írja elő különböző szakmacsoportok részére. A törvényi kötelezőség magával hozza az igényt az EESZT oktatására, a használatra kötelezettek egészségügyi informatikai képzésére. Az EESZT üzemeltetője lehetőséget biztosít arra, hogy valamennyi orvos, fogorvos, gyógyszerész és egészségügyi szakdolgozó rendelkezhessen a Tér használatához szükséges egészségügyi informatikai ismerettel. Ehhez a képzési rendszer valamennyi szintjén (középfokú szakképzés, felsőoktatási képzés és akkreditált tanfolyam formájában) gondoskodik megfelelő tananyagról és oktatásról.
 

Az EESZT használatának elméleti és gyakorlati oktatása 2018/19-es tanévben indult el és mára mind a négy orvosi egyetem (Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészi karán szervez az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztő Központ (ESZFK) képzéseket, illetve az Egészségtudományi karokon is elindult az EESZT oktatás.
 


Az EESZT üzemeltetője 2020 óta akkreditált tanfolyamokat is hirdet.

Elsőként egészségügyi szakdolgozók részére szabadon választható eLearning ill. távoktatási formában tartott akkreditált továbbképzések kerülnek meghirdetésre. A képzéseken használt tananyagok modern technológiával és szemléletmóddal kerülnek átadásra a hallgatóságnak. A tanfolyam során a résztvevők betekintést nyernek az EESZT moduljainak működésébe, ezt követően a saját szakmacsoportjukra szabott funkciókkal is megismerkednek. A távoktatási képzések során az előadók törekednek az interakcióra és az adott szakmára jellemző gyakorlati példákkal egészítik ki a tananyagot. A tanfolyamokra való felhívásokat ezen az oldalon találja: https://kepzes.office.eeszt.gov.hu/
 

A szakdolgozói továbbképzések mellett az OFTEX és GYOFTEX portálon orvosoknak és gyógyszerészeknek szóló akkreditált tanfolyamok is elindultak és azóta is folyamatosan elérhetők.


Az EESZT fejlesztéseivel egyidejűleg megvalósult az oktatottak körének bővítése és a középfokú szakképzésben is megjelent az EESZT, mint tananyag. Ennek eredményeképpen 2021 óta a pedagógusok részére több sikeres oktatás is megvalósult, hogy az egészségügyi szakképző intézmények tanulói is részesüljenek EESZT-oktatásban. A diákok a 9. illetve 13. évfolyam első félévében ismerkedhetnek meg a rendszerrel. Az EESZT üzemeltetője az eLearning tananyag és az egy napos online képzés mellett tanári kézikönyvet, az órák megtartásához segédanyagként használható prezentáció-vázlatot és az órák megvalósítását támogató interaktív feladatjavaslatokat állított össze a pedagógusok részére. A folyamatosan induló online képzésekre itt lehet jelentkezni: Regisztrációs tábla


Az ESZFK számos az egészségügyi ágazatot érintő oktatásban is részt vesz. eLearning, online és jelenléti képzéssel támogatja országos egészségügyi rendszerek bevezetését és használatát.

miniHIS medikai rendszer iránt érdeklődő háziorvosok és asszisztensek számára eLearning és távoktatás formájában is elérhetők az ESZFK képzései. A tematika lefedi a miniHIS funkcionalitását és használatát. A miniHIS oktatás pontszerző továbbképzésként végezhető el. Az ingyenes miniHIS tananyagok az ESZFK oktatási felületén érhetők el.

Egészségügyi szakdolgozók számára eLearning formában érhető el az Ápolástámogató rendszer (ÁTR) képzés. A tananyag az ÁTR használatát mutatja be. Az ÁTR oktatás akkreditált továbbképzésként végezhető el. Az ESZFK szakdolgozóknak kínált, 20 pontra akkreditált ÁTR eLearning tananyagát már több ezren végezték el. A képzés része a jelenléti oktatáson való részvétel és a vizsga is. Az ingyenes ÁTR tananyagok az ESZFK oktatási felületén találhatóak.
 

Az EESZT 2017-es indulása óta számos szervezet fordult az oktatási csoporthoz azzal a kéréssel, hogy Szakértői adjanak elő a rendszer felépítéséről, működéséről. Közöttük található állami- és magánklinika is, de régi kapcsolat fűzi az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központot az Országos Mentőszolgálathoz és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez is. Közös igényként merült fel, hogy a PROBONO felületen adjon az ESZFK általános képet az EESZT működéséről.

 

Az ESZFK oktatásait a 2022/23-es tanévben összesen közel 25,000 hallgató végezte el.

 

Ha a fenti képzések közül, valamelyik felkeltette az érdeklődését, további információért, vagy kérdés esetén kérjük, keresse bizalommal az ESZFK Oktatási osztály kollégáit a +36 30 688 0037 telefonszámon, vagy a kepzes@eszfk.hu e-mail címen.