eKapu csatlakozás eKapu csatlakozás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet (továbbiakban Rendelet) 2. §-a (1a) bekezdése alapján a csatlakozással kapcsolatos kötelezettségét 2020. január 1-jéig köteles teljesíteni az az egészségügyi szolgáltató, amely az egészségügyi szolgáltatás nyújtására nem az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult és aki finanszírozási jelentés benyújtására vagy elektronikus adatszolgáltatásra nem kötelezett, ám orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkezik.  Továbbá a 2021. VI. 29-től hatályos 1997. évi XLVII. törvény [Eüak.] 36§ (7.) bekezdésében foglaltak szerint, kötelező az EESZT-hez csatlakozni, minden NEAK ártámogatási szerződéssel rendelkező gyógyászati segédeszköz forgalmazónak 2021. szeptember 1-jéig.

A fentiek alapján tehát minden orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltató 2020. január 1-jéig, illetve minden NEAK ártámogatási szerződéssel rendelkező gyógyászati segédeszköz forgalmazó 2021. szeptember 1-jéig köteles az EESZT-hez való csatlakozásra.

 

A csatlakozási regisztrációt az egészségügyi szolgáltatóknak kell kezdeményeznie (gyógyszertárak, háziorvosi szolgálatok, járó- és fekvőbetegellátó intézmények, gyógyásazti segédeszköz forgalmazók). A csatlakozás az alábbi gombra kattintva kezdeményezhető.

Amennyiben már regisztrált felhasználóként kíván belépni az eKapu portálra, kattintson IDE:

 

 

 • regisztráció az eKapu felületen a csatlakozás indítása gombra kattintva,
 • egyedi azonosító megadása (a működési engedély első oldalán szereplő 6 jegyű OTH azonosító, melyet az ANTSZ közhiteles adatbázisából is lehetősége van kikeresni az alábbi linken https://www.antsz.hu/euszolg,
 • saját e-mail cím megadása, melyre a rendszer aktiváló linket küld, a későbbiekben ezzel az e-mail címmel tud az eKapu felületére belépni
 • jelszó megadása.

 

 • az adott egészségügyi szolgáltatóra vonatkozó adatok megadása
 • Fontos! Az 5-ös pontban megjelölt Intézményi EESZT jogosultság adminisztrátor megadása során olyan személy kerüljön megjelölésre, aki a műszaki csatlakozás fázisát megvalósítja, támogatja, illetve kiosztja az EESZT-ben lévő jogosultságokat a dolgozók részére,

 • elektronikus kitöltést követően pdf generálása gombra történő kattintás,
 • a csatlakozási nyilatkozat pdf formátumban történő megnyitása, majd nyomtatása és aláírása a képviseletre jogosult személy által mind a két oldalon.

Fontos! A nyilatkozatot az aláírási címpéldányon vagy aláírás mintán szereplő aláírási képpel megegyezően kell aláírni!

 


 

 • a három, csatlakozáshoz szükséges dokumentumot:
  1. a csatlakozási nyilatkozatot,
  2. az aláírási címpéldányt vagy aláírás mintát,
  3. a tárolt cégkivonatot
 • az alábbi helyre szükséges postázni:

 • Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ

  1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 11. B. ép. 1. em.

  Kérjük, a borítékra írják rá: „EESZT csatlakozás”

 

 • a megküldött csatlakozási dokumentációt beérkezés után az EESZT munkatársai ellenőrzik, a csatlakozási folyamat minden státuszáról (beérkezés, hiánypótlás, jóváhagyás, műszaki csatlakozás megkezdése) a regisztráció során megadott e-mail címre visszaigazoló e-mailt küld a rendszer.
 • Amennyiben az adott egészségügyi szolgáltató által megküldött dokumentációs csomag megfelel a csatlakozáshoz szükséges formai és tartalmi követelményeknek, úgy a csatlakozási kérelme jóváhagyásra kerül, majd ezt követően van lehetősége megkezdeni a műszaki csatlakozást: