Tájékoztató az Ukrajnából menekültek gyógyszer és gyógyászati segédeszköz felírásáról

A 2022.03.26 -10/2022. (III.25.) számú egyedi miniszteri utasítás alapján az Ukrajnából menekültek gyógyszer és gyógyászati segédeszköz felírása az alábbiak szerint történik:

  • A gyógyszert az orvosoknak elsősorban elektronikus, míg a gyógyászati segédeszközöket papírvényen kell rendelniük útlevél vagy menekült/ menedékes igazolvány alapján.
  • Elektronikus vény esetében a Felírási igazolást is szükséges átadni. Ennek hiányában tájékoztatniuk kell a beteget a felíráskor rögzített betegazonosító típusáról, számáról, melynek alapján a gyógyszertárban lekérdezhető és beazonosítható az eRecept. 
  • A vényen minden esetben a NEAK által közzétett gyógyszer –és gyógyászati segédeszköztörzsben megjelölt támogatási jogcímet kell megjelölni a felírói jogosultságoknak megfelelően.
  • Gyógyászati segédeszköz rendelése a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásban történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007 (III.14) EüM rendelet 9. és 10. számú mellékletben meghatározottak alapján történhet.
  • Ha az orvos által használt vényíró szoftver nem alkalmas útlevélszám vagy az érintett magyarországi tartózkodására való jogosultságát igazoló más dokumentum azonosító adatainak rögzítésére a társadalombiztosítási támogatással történő rendelés során, az Országos Kórházi Főigazgatóság által fejlesztett és üzemeltetett, ingyenes, webes technológiával rendelkező medikai alkalmazáson (miniHIS) keresztül is van lehetőség a dokumentum azonosító adatai alapján a társadalombiztosítási támogatással történő rendelésre.


További információ itt található.