Gyógyászati segédeszközök felírása elektronikus vényen

A csatlakozásról és adatszolgáltatásról szóló 1997. évi XLVII. törvény [ Eüak. ] 35/B§ (1) és a 14/2007. (III. 14.) EüM GYSE-re vonatkozó jogszabály alapján minden ártámogatási szerződéssel rendelkező GYSE forgalmazónak kötelező az adminisztratív csatlakozás 2021. 09.01-ig, a műszaki csatlakozás 2021.11.01-ig, ezután kötelezővé válik az elektronikus adatszolgáltatás (kivéve optika, fogtechnika).

Felírható minden gyógyászati segédeszköz, optikai, fogtechnikai segédeszköz vények kivételével.

Az eGYSE vényeken új, 27-tel kezdődö vényazonosítók fognak szerepelni.

Minden orvos az eddig megszokott számítógépes programjával ír receptre gyógyászati segédeszközt, ami automatikusan eGYSE receptté válik és felkerül a "Tér"-be, ahonnan az ország bármely gyógyszertárában és segédeszköz forgalmazójánál lekérdezhető lesz.A 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 11/A.§ alapján az orvos - KIVÉTELESEN! - kézzel vagy szoftverrel papíralapú vényt állíthat ki NEAK formavényre ha:

 

  • eGYSE recept kiállítása nem lehetséges           (pl. EESZT- vagy internetkapcsolat hiánya),
  • orvosi táska részére,
  • vagylagosan „seu”,
  • Magyarországon nem forgalmazott gyógyszer vagy „pro familia” gyógyszerrendeléskor,
  • a beteg jelzi, hogy a gyógyszert külföldön váltja ki.A felírási igazolás korábbi felíró oldali kiadási kötelezettsége 2021.07.07.-vel megváltozott. A 29/2021. (VII. 6.) EMMI rendelet 9. §. módosította a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet vonatkozó 11/B. § (1) bekezdését. Elektronikus vényen történő gyógyszerrendelés esetén, az orvos csak a beteg külön kérésére készít felírási igazolást. A felírási igazolást az orvos - a beteg választása szerint - papír alapon vagy elektronikus formában adja, így a felírási igazolás akár emailben is elküldhető a páciensnek.

A felírási igazolás nyomtatható fehér színű A4-es papírra és több vény adatait is tartalmazhatja. A felírási igazolást az orvos aláírásával és orvosi bélyegzőjének lenyomatával már nem szükséges ellátni.

A kihordási időhöz kötött vények esetében a különböző nyilatkozatok meglétét 2021. október elsejétől a NEAK a felíró oldalon ellenőrzi,  a felíró orvosnak kell az elektronikus vényen egy pipa kitöltésével ezek meglétét jelezni.Felírással kapcsolatos problémákkal keresse rendszerszállítóját, helyi informatikusát.

Felmerülő kérdések megválaszolásához az ESZFK Ügyfélszolgálat kollégái készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 1 920 1050

E-mail: egyse.eeszt@eszfk.hu

 

Az elektronikus vényen elérhető gyógyászati segédeszközök tájékoztató kiadványát itt találja.

További információt a gyakran ismételt kérdések és válaszok között talál.