EESZT a betegellátásban

Szeretné tudni, hogy miként segítik az EESZT szolgáltatásai a betegellátást? Kovács úr történetén keresztül megismerheti azokat az előnyöket, amik a gyorsabb és hatékonyabb gyógyítást szolgálják. Kövessék velünk egy beteg kezelésének menetét!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adatvédelmi kiegészítések

háziorvos mint kezelőorvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér segítségével hozzáfér a felírt és a kiváltott gyógyszerek listájához, így láthatja, hogy betege a számára felírt szívgyógyszert nem váltotta még ki. Ez az információ nagyban segíti őt a további vizsgálatok megtervezésében, a diagnózis felállításában.

 

Az orvos ebben az esetben szintén az EESZT által biztosított új szolgáltatást, az e-beutalót használja. Az e-beutaló abban különbözik a megszokott beutalótól, hogy nem szükséges hozzá papír kitöltése. Az így készített beutalót a beteg saját otthonában az EESZT portálon (http://www.eeszt.gov.hu) megtekintheti, annak adatait – ha szüksége van rá - kinyomtathatja. A betegnek arra is lehetősége van, hogy orvostól a beutalás tényét és adatait tartalmazó igazolást kérjen.

 

Mint kezelőorvos, a vizsgálatot végző szakorvos is lekérdezte az EESZT-ben tárolt gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatokat, így láthatta, hogy a beteg nem váltotta ki a számára felírt szívgyógyszert. Az EESZT minden olyan orvos számára biztosítja az adatok biztonságos elérését, aki a beteg kezelőorvosa, és akire vonatkozóan a beteg nem korlátozta az EESZT-ben tárolt adatokhoz történő hozzáféréséi jogosultságát. A szakorvos természetesen elektronikusan hozzáférhetett a háziorvos által adott beutaló minden adatához és a vizsgálati eredményekhez.

 

Az orvos elektronikus vényt készített, mely az elektronikus beutalóhoz hasonlóan elég, ha csak a gépek számára értelmezhető formában létezik. A rendszer biztosítja, hogy a felírt gyógyszerekhez, azok kiváltási adataihoz arra jogosultak, kezelőorvosok, gyógyszerészek hozzáférjenek, és a gyógyítási tevékenységük során felhasználják ezeket az adatokat. A beteg 2018. végéig minden esetben kap nyomtatott felírási igazolást az orvostól, később pedig kérheti azt. Felírási igazolással más is kiválthatja a gyógyszereit, nem csak ő. A példából látható, hogy akár egy elfelejtett gyógyszerkiváltás mekkora bonyodalmat okozhat.

 

gyógyszerésznek lehetősége van az EESZT segítségével hozzáférni a gyógyszerelésre vonatkozó adatokhoz annak érdekében, hogy a gyógyszerészi gondozás keretein belül hasznos segítséget nyújthasson a hozzá fordulóknak. A gyógyszerész ezzel a jogával az EESZT bevezetése előtt is élhetett, azonban nem állt rendelkezésére naprakész adat, hanem csak bizonyos átfutási idővel férhetett hozzá ilyen adatokhoz, mely sok esetben megnehezítette, vagy szükségtelenné tette a munkáját.

 

Lakossági portál: Az EESZT tervezése során gondot fordítottak arra, hogy maga a beteg a kezelésével kapcsolatban a lehető legtöbb információhoz hozzáférhessen. Ennek eredményeként – hasonlóan a kezelőorvosokhoz – a beteg saját otthonában képessé válik naprakész ellátási adatainak megtekintésére, az ellátás során keletkezett dokumentumok letöltésére. Az EESZT portálon lehetőség van arra is, hogy a beteg értesítést kérjen arról, ha valamilyen dokumentuma (beutaló, vény, egyéb egészségügyi dokumentáció) bekerül az EESZT-be.

 

Adatkezelési napló: Az EESZT-ben minden adathozzáférés naplózásra kerül, mely a beteg számára elérhető annak érdekében, hogy ellenőrizni tudja adatai kezelésének útját. Ez a lehetőség eddig nem elérhető átláthatóságot nyújt, valamint szinte korlátlan ellenőrzési jogot biztosít a betegek számára.

 

Betegkövetés: A háziorvos saját a betegére vonatkozó és az EESZT-ben található ellátási eseményekhez, azok dokumentumaihoz hozzáférhet, ahogy most papír alapon kap tájékoztatást ezekről és fűzi le a nyilvántartásában. Mivel betege a számára felírt gyógyszert nem váltotta ki, s mert azokat korábban maga a háziorvos írta fel, joga volt az elektronikus vény visszavonására is.