Akkreditációs tevékenység „Hatósági működésére” való átállással kapcsolatos tájékoztató

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Ágazati és Intézményi Rendszerek Igazgatóság által folytatott akkreditációs tevékenységet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működésével összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról[1] szóló 37/2020. (X. 30.) EMMI rendelet hatályba lépését követően, azaz 2020.10.31-től illetékmentes közigazgatási hatósági eljárásnak minősíti.

A fentiek figyelembevételével az eddig megszokott akkreditációs folyamat a jövőben „bevizsgálási” és „engedélyezési” szakaszokra tagolódik az alábbiak szerint:

 • Bevizsgálási és engedélyezési szakasz: az Ágazati és Intézményi Rendszerek Igazgatóság által kiadott akkreditációs sorszámmal még nem rendelkező szoftverekre vonatkozóan minden esetben.
 • Engedélyezési szakasz: az Ágazati és Intézményi Rendszerek Igazgatóság által kiadott akkreditációs sorszámmal rendelkező szoftverekre vonatkozóan. Határidőként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működésével összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 37/2020. (X. 30.) EMMI rendelet 2020.12.31-ig ad lehetőséget az engedélyre vonatkozó kérelem benyújtására.

 

 1. Bevizsgálási szakasz

Vonatkozó jogszabály: 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet, melyet a 37/2020. (X. 30.) EMMI rendelet módosított

 1. A Partner benyújtja az EESZT-vel történő együttműködésre irányuló dokumentumait az OKFŐ Ágazati és Intézményi Rendszerek Igazgatóságának. Ezzel megkezdődik a csatlakozási folyamat.

További információ: https://e-egeszsegugy.gov.hu/fejlesztoknek

-A dokumentumok feldolgozását követően a bevizsgáláshoz szükséges rendszerhozzáférések és jogosultságok kiosztásra kerülnek, valamint elérhetővé válik a csatlakozás fejlesztési dokumentációja.

-A Partner a közzétett fejlesztési dokumentáció alapján kiegészíti az elvárt funkciókkal a szoftver működését.

 1. A Partner benyújtja az OKFŐ részére a szoftver bevizsgálására szolgáló jelentkezési lapot. Amennyiben ez korábban nem történt meg, úgy a tesztkörnyezethez (TST) való hozzáférés igénylése is ebben a lépésben történik meg.
 2. A Partner letölti az önteszt forgatókönyvét, a követelményjegyzéknek megfelelően elvégzi a teszteket, az eredményét rögzíti a jegyzőkönyvben, majd megküldi az OKFŐ részére.
 3. Az OKFŐ ellenőrzi a beküldött tesztforgatókönyvet, esetleges hiba javításáról egyeztet a Partnerrel.

Sikeres önteszt után az OKFŐ éles tesztelési időpontot egyeztet.

 1. Éles tesztelésen a Partner képernyőmegosztással bemutatja a teszteseteket, valamint átadja az OKFŐ részére a szoftverhez készített oktatási segédanyagot.
 2. Sikeres éles tesztelést követően kiállításra kerül a „Bevizsgálási szakasz teljesítéséről szóló igazolás”.

A bevizsgálási szakasz folyamán felmerülő további kérdéseket a Redmine 18. Akkreditációs folyamatok projektjén belül szakértő kollégáink válaszolják meg.

 

 1. Engedélyezési szakasz

Vonatkozó jogszabály: az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény

 1. A Partner az OKFŐ Ágazati és Intézményi Rendszerek Igazgatóság által a magyarorszag.hu-n közzétett „Egészségügy” / „Egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásai” / „EESZT csatlakozásra használható szoftver engedélyezés” ügytípus kiválasztásával, majd űrlap kitöltés elindításával küldheti be az EESZT részére az engedélyezésére irányuló hatósági eljárás megindítását kérvényező nyomtatványt.

A kérelemben megjelöli a sikeres tesztelést igazoló dokumentum azonosítószámát.


 

 1. Ha az OKFŐ az eljárás során megállapítja, hogy a rendszer az engedélyezés követelményeinek megfelel, hatósági döntés formájában kerül kiadásra az engedély.
 2. A Partner és engedélyezett szoftvere bekerül az engedélyezett szoftverek nyilvánosan elérhető nyilvántartásába.

 

A csatlakozással és a bevizsgálási folyamattal kapcsolatban a Redmine 18. Akkreditációs folyamatok Wikijén belül található további információ.