Hogyan működik a miniGYSE?


Az EESZT működése szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a csatlakozott egészségügyi gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szolgáltatók rendelkezzenek akkreditált, EESZT-kompatibilis szoftverrel.  Az EESZT elsősorban az informatikai rendszerrel nem rendelkező gyógyászati segédeszköz forgalmazók támogatására hozta létre a gyógyászati segédeszköz kiadó rendszerét (továbbiakban „miniGYSE”-t).

A miniGYSE az EESZT által egy ingyenes webes technológiára fejlesztett informatikai kiadó rendszer, mely alkalmas a törvényben meghatározott kötelező adatszolgáltatás biztosítására.


A miniGYSE főbb funkciói:
 

 • eGYSE recept lekérdezés EESZT-ből: egészségügyi szolgáltatók medikai rendszerében felírt eGYSE receptek lekérdezése a miniGYSE kiadói rendszerben.
   
 • GYSE papír alapú recept létrehozása és beküldése eGYSE receptként: egészségügyi szolgáltató által manuálisan (kézzel felírt) NEAK vények rögzítése elektronikus receptként az EESZT-be.
   
 • GYSE terméktörzs kereső (PuphaX): NEAK által kiadott hivatalos eGYSE törzs publikáció implementálása a rendszer által használt termék keresőben.
   
 • Események naplózása: felhasználói tevékenység és rendszerszintű naplózási folyamatok.
   
 • miniGYSE Központi Verziófrissítés: rendszer központi frissítése.

 
A csatlakozási regisztrációt az egészségügyi szolgáltatóknak kell kezdeményeznie az EESZT eKapu felületén keresztül, a csatlakozás indítása gombra kattintva. Sikeres regisztrációt követően megkezdhető a csatlakozás folyamata, amelyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
A miniGYSE beüzemelésének alapfeltételei:
 

 • EESZT intézményi jogosultság (VMÁTRIX) beállítása

Az EESZT-hez csatlakozott gyógyászati segédeszköz forgalmazónál történő munkavégzés alapfeltétele, hogy az adatot feltöltő egészségügyi szakdolgozók, illetve a nem egészségügyi végzettségű felhasználók megfelelő jogosultság beállítással rendelkezzenek az őket érintő intézményekre és szervezeti egységekre nézve. Az EESZT jogosultság kezelési rendszerének (VMÁTRIX) beállításáról leírást itt talál.
 

 • miniGYSE jogosultságok adminisztrálása az Ágazati Portálon

A miniGYSE webes felületének használatához nem szükséges telepítőprogram futtatása, kizárólag a célzottan miniGYSE-t érintő jogok/szerepkörök beállítása nélkülözhetetlen, melynek megtételére az Ágazati Portálon történő bejelentkezést követően van lehetőség az IAM + SSO adminisztráció során.
 

További segítség az alábbi üzembehelyezési dokumentumokban található:
 

 miniGYSE Felhasználói és Üzembehelyezési Útmutató

  

Megfelelő jogosultság és szerepkör birtokában a miniGYSE rendszerbe történő első belépés során egy rövid rendszer-konfiguráció szükséges.

A miniGYSE alkalmazás a következő linken érhető el: https://www.minihis.eeszt.gov.hu
 

A miniGYSE használatáról minden információ megtalálható a következő dokumentumban:

miniGYSE Felhasználói Kézikönyv


Amennyiben problémába ütközne vagy további kérdése merülne fel a rendszer működésére vonatkozóan, írja meg részünkre a minihis.eeszt@eszfk.hu címre!