Ugrás a tartalomhoz

Biztonság

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor a róla rendelkezésre álló betegadatok életmentőek lehetnek.

A rendszer egyik eleme az e-profil, ami a ránk jellemző, ritkán változó, legfontosabb, többnyire állandó adatokat tartalmazza (pl. vércsoport, allergia, magas vérnyomás, gyógyszerérzékenység, krónikus  betegségek stb.), azzal a céllal, hogy az aktuális ellátás tekintetében kiemelt jelentőségű egészségügyi jellemzőink rendelékezésre álljanak a minket ellátó orvosok számára. Ezeknek az adatoknak a gyors elérésére létfontosságú egy sürgősségi helyzetben, amikor minden másodperc számít. Természetesen bármilyen más ellátás során is áttekinthetővé teszi azokat az egészségügyi adatainkat, amelyek hosszú távon érvényesek, illetve változásuk nyomon követése kiemelt jelentőséggel bír.

A rendszer a legmagasabb fokú kibervédelemmel van ellátva, ennek megfelelően az egészségügyi adatainkhoz és dokumentumainkhoz kizárólag orvosi, illetve a receptek tekintetében gyógyszerészi végzettségű egészségügyi dolgozó férhet hozzá, kormányzati szervek és ágazaton kívüli intézmények nem. A kezelésünkben résztvevő adott egészségügyi dolgozó a személyes – kétfaktoros azonosítást igénylő – bejelentkezést követően is kizárólag olyan típusú adatokhoz férhet hozzá, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára. A rendszer alapbeállítása pedig eleve elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a pszichiátriai és nemi betegségeihez kötődő dokumentumokat, melyek csak az e szakterületeken dolgozó kezelőorvosok számára hozzáférhetőek.

A rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Az adatainkra vonatkozó összes hozzáférési kísérlet láthatóvá válik, ellentétben a jelenlegi helyzettel, amikor a különböző egészségügyi intézményekben szétszórtan és különböző módokon tárolt adatainkhoz nem férhetünk hozzá.

Mindenki számára elérhetővé válik a digitális önrendelkezés lehetősége. Így bárki, ügyfélkapus regisztrációt követően és saját érvényes TAJ számával, a Lakossági Portálon, vagy bármely kormányablak ügyintézőjénél nyomon követheti, ki és mikor kért hozzáférést a személyét érintő egészségügyi adatokhoz, értesítést kérhet arról, ha hozzá kapcsolódó adat kerül az EESZT-be, és amennyiben úgy érzi, korlátozásokat állíthat be lekérdezőre, vagy adatra vonatkozóan, és megtilthatja e-profiljának feltöltését.

 

Az ellátásunkat végző orvosok számára megjelenített adataink függnek az önrendelkezésünk során tett beállításainktól, engedélyeinktől, illetve korlátozásainktól. Az önrendelkezés során tehát járjunk el körültekintően és felelősen.

 

A fokozatosan bevezetésre kerülő rendszer első lépcsőfoka a próbaüzem.