Ugrás a tartalomhoz

eProfil

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor a róla rendelkezésre álló betegadatok életmentőek lehetnek, ebben az esetben fognak orvosaink az eProfilhoz fordulni.

Mit tartalmaz az eProfil és mi a célja?

A ránk jellemző, ritkán változó, legfontosabb, többnyire állandó adatokat tartalmazza:

  • vércsoport,
  • allergia,
  • magas vérnyomás,
  • gyógyszerérzékenység,
  • krónikus betegségek

 

A célja, hogy az aktuális ellátás kapcsán kiemelt jelentőségű egészségügyi jellemzőink rendelkezésre álljanak a minket ellátó orvosok számára.

Ezeknek az adatoknak a gyors elérése létfontosságú egy sürgősségi helyzetben, amikor minden másodperc számít.

Természetesen nem csak sürgős esetekben hasznosak ezek az információk, de más ellátás során is áttekinthetővé teszi hosszú távon érvényes egészségügyi adatainkat, illetve azok esetleges változásai is fontos információ lehet kezelőorvosainknak.

 

Összességében: az eProfilban fellelhető információk életmentőek lehetnek sürgősségi helyzetben, de akár egy átlagos gyógykezelés során is.

 

Ki férhet hozzá?

A rendszer a legmagasabb fokú kibervédelemmel van ellátva, ennek megfelelően kizárólag orvosi, illetve - a receptek esetében - gyógyszerészi végzettségű egészségügyi dolgozók férhetnek hozzá, akik a gyógykezelésünkben részt vesznek.

Kormányzati szervek és ágazaton kívüli intézmények nem férhetnek hozzá a profilunkhoz! 

 

Hogyan férhetnek hozzá?

A személyes – kétfaktoros azonosítást igénylő – bejelentkezést követően kizárólag olyan típusú adatokhoz férhetnek hozzá kezelőorvosaink vagy gyógyszerészünk, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára.

A rendszer alapbeállítása eleve elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a pszichiátriai és nemi betegségeihez kötődő dokumentumok. Ezek kizárólag az adott szakterületeken dolgozó kezelőorvosok számára hozzáférhetők.

A rendszer minden eseményt naplóz: a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Az összes hozzáférési kísérlet láthatóvá válik, nem úgy, mint most , amikor a különböző egészségügyi intézményekben szétszórtan és különböző módokon tárolt adatainkhoz nem férhetünk hozzá.

 

Én hol férhetek hozzá?

 

A digitális önrendelkezés lehetősége ügyfélkapus regisztrációt követően, saját TAJ számmal elérhető a Lakossági Portálon, vagy bármely kormányablak ügyintézőjénél, ahol az alábbiakról tudunk információt kérni és rendelkezni:  

  • ki és mikor kért hozzáférést személyünket érintő egészségügyi adatokhoz,
  • értesítést kérhetünk arról, ha a kezelésünkkel kapcsolatos adat kerül az EESZT-be,
  • ha szükségét érezzük, korlátozásokat állíthatunk be lekérdezőre, vagy adatra vonatkozóan,
  • megtilthatjuk az eProfil feltöltését.

 

Az ellátásunkat végző orvosok attól függően látják vagy nem látják adatainkat, hogy a digitális önrendelkezés felületén milyen beállításokat tettünk az engedélyezésre vagy a korlátozásra nézve. Az önrendelkezés során tehát járjunk el körültekintően és felelősen.