Vissza

Covid Control alkalmazás adatvédelem

EESZT Covid Control alkalmazás - Adatvédelmi tájékoztató

Hatályos 2021.04.12-től visszavonásig.

Bevezetés

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján a koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: Védettségi igazolvány), illetve applikáció (a továbbiakban: EESZT alkalmazás).

A Védettségi igazolványon a jogszabályban meghatározott információk QR kód formájában is megjelennek, leolvashatók.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKFŐ vagy Szolgáltató) mobil alkalmazást (a továbbiakban: Alkalmazás) biztosít a fent említett QR kód leolvasására, amely által a védettségi igazolás tartalma hitelesen ellenőrizhető.

 

Az Alkalmazásról

Az Alkalmazás telepítése érdekében az Alkalmazást használó személynek (a továbbiakban: Felhasználó) nem szükséges rögzítenie egyetlen személyes adatát sem, az Alkalmazás használata regisztrációhoz nem kötött.

Az Alkalmazás a Védettségi igazolványon található QR kód beolvasása által Felhasználó részére hiteles ellenőrzés céljából megjeleníti a Védettségi igazolvány alanyának alábbi, jogszabályban meghatározott adatait:

 

  1. az érintett nevét,
  2. az érintett útlevelének számát, ha ezzel rendelkezik,
  3. az érintett állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját, ha ezzel rendelkezik,
  4. az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét,
  5. a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát.

 

[60/2021. (II.12.) Korm. rendelet 2. § (1) bek.]

A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas QR kódok leolvasása

A leolvasáshoz mobilkészüléke kamerájához való hozzáférés engedélyezése szükséges, a kamera elérésének engedélyezésével olvashatja be a koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas QR kódot. Mobilkészüléke kamerájához való hozzáférés engedélyezése esetén fénykép nem készül, a kamera képe nem kerül tárolásra, csupán a QR kód beolvasására ad lehetőséget.

A kamerához való hozzáférés engedélyezése esetén tehát a Szolgáltató nem kezel személyes adatot.

 

A lekérdezés menete

A lekérdezés a Védettségi igazolványon található QR kód beolvasásával indul. A QR kód önmagában nem tartalmaz személyes adatokat, csupán egy képzett kulcsként funkcionál.

A beolvasás során a QR kód ellenőrzésre kerül, és ha az ténylegesen egy létező Védettségi igazolványhoz tartozó QR kód, úgy az Alkalmazás beépített böngészőben megjeleníti a QR kódban tárolt hivatkozást. A hivatkozás egy erre dedikált oldalt jelenít meg, és itt történik az adatok ellenőrzése, érvényességének vizsgálata. Ehhez az ellenőrzéshez internetkapcsolat szükséges.

 

Adattárolás

Az Alkalmazás sem a lekérdezésekről, sem azok eredményéről nem tárol adatot, adatkezelés nem valósul meg.