EMMI: A veszélyhelyzetre tekintettel egyszerűsödnek a gyógyszerkiváltás szabályai

Ezúton tájékoztatjuk az EMMI által 2020. március 13-án életbe léptetésre kerülő, eRecept kiváltásra vonatkozó rendeletről:

„Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.”

 

Forrás:

Az emberi erőforrások minisztere 8/2020. (III. 12.) EMMI rendelet 3. §-a az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosításáról.

 

Üdvözlettel,

EESZT Üzemeltetés


eReceptek felírása és kiváltási lehetőségei

 

Felhívjuk figyelmét, hogy az EESZT-ben továbbra is kizárólag törvényileg szabályozott módon, orvos-páciens találkozót követően írható fel eRecept!

Az egyetlen kivétel, hogy veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Ilyen esetben nincs szükség az alábbiak szerinti felírási igazolás kiállítására sem.

 

A fentiek kivételével az eRecept felírása és kiváltása az alábbiak szerint történik:

 

Minden orvos az eddig megszokott számítógépes programjával ír receptet, ami automatikusan eReceptté válik és felkerül a "Tér"-be, ahonnan bármely patikában lekérdezhetővé válik.

A beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciensek részére történő vényírás esetén az eRecepthez kapcsolódó felírási igazolás kiállítása és átadása továbbra is kötelező az orvosok számára. 

A felírási igazolás hasonló a hagyományos papírrecepthez, azzal a külünbséggel, hogy látható rajta egy harmadik vonalkód:

 

Papírral saját részre és más számára is kiváltható a recept

 

- felírási igazolással (eRecept) és hagyományos papírvénnyel továbbra is lehet receptet kiváltani az eddig megszokott módon, saját magunk vagy akár más számára

 

 

 

 

 

Papír nélkül saját részre az alábbi módokon lehet receptet kiváltani

 

- személyazonosság igazolásával és TAJ-kártya felmutatásával

 

VAGY

 

 

 

- tárolóelemmel rendelkező eSzemélyi igazolvánnyal, PIN-kód megadásával

 

 

 

 

 

Papír nélkül más személy részére az alábbi módon lehet receptet kiváltani

 

- az érintett személy TAJ-számának bediktálásával és a kiváltó személyazonosságának igazolásával. A kiváltó személye minden esetben elektronikusan rögzítésre kerül a gyógyszertárban.